Budbäraren har nått sitt mål


NASAs rymdsond MESSENGER gick in i omloppsbana runt Merkurius för några dagar sedan, efter 7 års resa. I januari 2008 gjorde MESSENGER sin första förbiflygning av Merkurius. Den andra och tredje skedde i oktober 2008, respektive september 2009. Anledningen till att man inte flög direkt till Merkurius är att det är lättare att gå in i omloppsbana genom att flyga förbi planeten några gånger istället för att bromsa in direkt. Det sparar bränsle och minimerar risken för att någonting ska gå snett. Minskad mängd bränsle gör att man kan ha med fler instrument, för när det gäller att skicka iväg rymdfarkoster är vikt något man inte kan lyxa med.

MESSENGER blir den första farkost som går i omloppsbana runt Merkurius. Man har flygit förbi tidigare, med Mariner 10, men nu kan man för första gången studera planeten i detalj. Det är mycket som är intressant med Merkurius. Dess densitet är ovanligt hög, för att vara en så liten planet. Man misstänker att Merkurius har en stor kärna av järn som gör att densiteten blir så hög. Merkurius har också ett oväntat starkt magnetfält, vilket också kan förklaras av en större järnkärna.

Merkurius går i omloppsbana runt solen på 88 dagar. Planeten roterar runt sin egen axel tre gånger för två varv runt solen, man kallar det för 3:2 resonans. En rotation tar således 58,7 jorddygn. Men eftersom banan är låst i 3:2 resonans innebär det att tiden det tar solen att passera över en given punkt på planeten är hela 176 dagar. Så om man stod på Merkurius skulle dagen vara två Merkurius-år.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Nyheter, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s