Har forskare funnit utomjordiskt liv?


En astrobiolog på NASA, Richard Hoover, påstår sig ha funnit fossila bakterier i en meteorit och att dessa bakterier har sitt ursprung utanför jorden. Han hittade strukturer i meteoriten som har konstiga former, något han påstår inte kan ha uppstått på annat än biologisk väg. Några av dessa syns på bilden nedanför. Mycket intressant! Och minst sagt extraordinärt. Men som det sägs: extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis. Kan man vara säker på att det är spår av bakterier man ser och inte strukturer som uppstått på kemisk väg? Och ifall det är bakterier vi ser spår på, hur vet vi att de inte uppstått genom kontaminering av jordbakterier sedan meteoriten slog ner på jorden?

Det som ger lite smolk i bägaren är att Hoovers artikel publiceras i en tidskrift med ett mindre ansenligt rykte, Journal of Cosmology, och att Fox News verkar vara en av de som fått storyn först. Men det bevisar ju inte att han har fel förstås, bara att man kanske ska vara lite extra försiktig med att dra några bestämda slutsatser.

Det kommer krävas en hel del arbete med att verifiera Hoovers påståenden. Skulle de visa sig vara korrekta vore det riktigt banbrytande. Vem skulle inte vilja vara den som först bevisar existensen av utomjordiskt liv, bortom allt rimligt tvivel?

Bortom allt rimligt tvivel är just det som är kruxet. Utan ordentligt med bevis på fötterna kan man inte säga vare sig bu eller bä om denna upptäckt. Sådan är vetenskapen; den kan te sig strikt med sina krav på bevis, men den skrider sakta framåt och låter oss lära oss mer om vår värld och hur den fungerar.

DN skriver om detta, tyvärr är rubriksättningen lite väl tabloid-aktig, men det väcker uppmärkamhet i alla fall. DN har ändrat rubriken så den låter lite mer avvaktande. Det är bra, DN.

För mer djuplodande läsning, gå till Bad Astronomy eller Pharyngula.

EDIT: Rosie Redfield vid University of British Columbia har gjort en detaljerad analys av Hoovers artikel som är värd att läsa.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Nyheter, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s