Häftigt utbrott på solen


För några dagar sedan hade solen ett stort utbrott, en s.k. ‘solar flare’. Plasma från solen slungades också  ut i samband med utbrottet. Det kallas ‘coronal mass ejections’ eller CME. och hänger ofta ihop med solar flares, dock inte alltid. Flares delas in i olika kategorier, efter hur intensiva de är. Det finns A, B, C, M och X. Kategorin A är de mildaste och X de starkaste. Just denna flare var av kategori X. De uppstår i aktiva regioner på solen, där magnetfältet blir ”ihoptrasslat” och energi byggs upp. Till slut så frigörs den energin och man får en flare.

Om en CME når jorden kan plasmat ledas in längs jordens magnetfält till polerna. Där kan partiklarna nå ganska låga höjder  (ca. 100 km över jordytan) och reagera med de ämnen som finns där, t.ex. syre och kväve. Det är detta som ger norrsken. En kraftig CME kan även orsaka störning på bland annat elnät och satelliter. Men oftast får man inga större problem av dessa, men däremot finns det goda chanser att få se fina norrsken, om vädret tillåter.

I videon nedanför kan man se utbrottet, det sker strax ner och till höger om solens center. Direkt efter ser man en ring av material som färdas ut från solen. Det är CMEn bestående av i huvudsak elektroner och protoner.

Läs mer på DN, Bad Astronomy och Space Weather.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Nyheter, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s