Solen i STEREO


2006 skickade NASA upp rymdfarkosterna STEREO, som står för Solar TErrestrial RElations Observatory, för att studera solen i hög detalj. Farkosterna rör sig i bana runt solen på samma avstånd som jorden, men den ena ligger ”före” jorden i banan och den andra ligger ”efter”. På det viset kan man ta bilder på två olika sidor av solen samtidigt. Det har man inte kunnat göra tidigare. Förut har man bara kunnat vänta på att solens ”baksida” ska rotera in i blickfältet för diverse solobservatorier och satelliter. Tack vare att man har två satelliter som tar bilder samtidigt så kan man även konstruera tredimensionella bilder av solen. Våra ögon fungerar på liknade sätt, man ser på ett föremål med två ögon och kan då se djupet i bilden.

Solen roterar runt sin egen axel med en period på cirka 27 dygn. Men på den tiden har strukturer på solen hunnit förändras, så de ser inte ut på samma sätt som när de uppstod. Med hjälp av STEREO kan man nu studera hela solen samtidigt. Detta är naturligtvis till stor hjälp för forskare som vill veta mer om hur vår närmaste stjärna fungerar och hur man ska kunna förutse solens aktivitet.

Solen påverkar oss på jorden på många sätt. Dess strålning ger oss ljus, värme och solbränna. Solljuset driver fotosyntesen som är grunden till näringskedjan. Utbrott av plasma (gas av laddade partiklar) från solen kan störa och till och med skada satelliter och orsaka problem med elnät på jorden. När plasma från solen kolliderar med jordens magnetfält kan det ledas in mot polerna, där de laddade partiklarna samverkar med atmosfären och ger upphov till det ljusfenomen som kallas norrsken. (Sydsken på södra halvklotet.)

Läs mer på bl.a. Bad Astronomy och DN.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Nyheter, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s