Hur långt kan du se?


Förmodligen inte lika långt som Hubbleteleskopet, som återigen slagit distans- och tidsrekord. Hubble har upptäckt en galax 13,2 miljarder ljusår bort! Eftersom ljusets hastighet inte är oändlig, så vet man också att ljuset som vi ser från den galaxen sändes ut för 13,2 miljarder år sedan. Universums ålder beräknas till 13,73 miljarder år, så ljuset från den galaxen skickades ut när universum bara var ca 500 miljoner år gammalt!

Galaxen upptäcktes i ett område som kallas Hubble Ultra Deep Field, eller HUDF. Det är en till synes tom fläck på himlen som man lät Hubble stirra på i 48 timmar, två hela dygn. Ju längre man låter en kamera exponeras, desto ljussvagare objekt kan man se. HUDF är fyllt med tusentals avlägsna galaxer, varav några är de gamla ”rekordgalaxerna”. Så här ser HUDF ut.

För att beräkna avståndet till galaxen använde man sig av det faktum att universum expanderar och att mer avlägsna objekt rör sig ifrån oss snabbare än mer närbelägna objekt. När en ljuskälla, som en galax, rör sig bort från betraktaren förändras ljuset som utstrålas; våglängden ökas och det gör att man ser andra färger än vad man sett om man varit närmare. Det är ungefär som när man hör en siren på en ambulans. När ambulansen rör sig mot en hör man hur ljudet får en högre ton; våglängderna blir kortare. När ambulansen åker ifrån en hör man det motsatta; ljudet får lägre toner. Förändringen av ljus fungerar på ett liknande sätt och kallas för rödförskjutning, eftersom rött ljus har längre våglängd än t.ex. blått ljus.

De tidiga galaxerna strålar ut ljus i korta våglängder, UV-ljus t.ex. Men när universum expanderar dras ljuset ut och när det når oss har det rödförskjutits till infrarött ljus, som är osynligt för ögat men som kan ses med instrument på bland annat Hubble. Genom att se hur mycket ljuset sträckts ut kan man sedan beräkna hur långt bort ljuskällan är och kommer fram till siffran 13,2 miljarder ljusår.

Hubbleteleskopet har återigen visat oss hur storslaget universum är och hur mycket det finns kvar att lära oss. Om några år kommer ett nytt rymdteleskop skickas upp, JWST, James Webb Space Telescope. Det är byggt för att titta i den infraröda delen av spektrumet och borde kunna hitta många fler avlägsna galaxer.

Om man kan förstå mer hur dessa galaxer ser ut så kan man även lära sig hur de bildades, bara några hundra miljoner år efter Big Bang. Då har vi kommit ytterligare ett steg på vägen för att förstå universum; dess ursprung och kanske även dess framtid.

Läs mer på Bad Astronomy hur galaxen upptäcktes! Även DN har skrivit en (kort) text om detta. Assi på Astrobloggen skriver mer om Hubbles nya rekord.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s