Astrologiska dilemman


Det har tydligen gått mycket snack om de ”nya” stjärntecknen runt om på nätet. För att läsa mer om hur det startade rekommenderar jag den här posten på Phil Plaits blogg Bad Astronomy.

Jag tänkte förklara den lilla astronomi som man kunde läsa om i artiklarna.

Som alla vet så roterar jorden runt sin egen axel, ett varv på ett dygn. Om man står på nordpolen eller sydpolen och tittar rakt upp så ser stjärnorna ut att gå i cirklar runt en viss punkt på stjärnhimlen. Se fina bilder här. Jordaxelns riktning är nästan helt konstant, så därför kan man säga att Polstjärnan ligger rakt ovanför nordpolen (inom 1 grad i alla fall).

Det kritiska ordet i den meningen är ”nästan”. Om man mäter riktigt noggrant så upptäcker man att jordaxeln ändrar riktning, riktigt, riktigt långsamt. Denna rörelse kallas för precession. Över en tidsperiod på cirka 26000 år ”ritar” jordaxeln en cirkel på stjärnhimmeln, relativt de avlägsna stjärnorna. Om man har lekt med en snurra någon gång så har man sett att samtidigt som den snurrar så pekar pinnen i mitten åt olika håll hela tiden. Det är också precession, i det fallet beror den på jordens dragningskraft på snurran. Se här för en bra illustration hur det går till för snurran.

För att precession ska ske krävs det att jorden inte är helt sfärisk och det är den heller inte: den buktar ut lite runt ekvatorn. Det är denna ojämnhet som solens och månens tidvattenkrafter påverkar.

En intressant effekt av att dragningskrafterna från solen och månen varierar (eftersom avstånden till de två himlakropparna ändras; varje månad för månen och varje år för solen) är att precessionen också varierar. Detta resulterar i en ”vobbling” av jordaxeln, så den ritar inte ut en jämn cirkel. Jag tycker formen påminner om pepparkakor, men det kan vara för att det nyss var jul…

En del artiklar jag läst säger också att det är på grund av att jorden har ändrat position som stjärntecknen ändras. Då missar man att jorden hela tiden ändrar position i rymden. Dels eftersom jorden går runt solen, men dessutom går hela solsystemet runt Vintergatans centrum, med en omloppstid på cirka 225-250 miljoner år. Men jag antar att de försöker säga att jordaxeln pekar mot en annan riktning relativt avlägsna stjärnor.

Tyvärr är ofta artiklar i dagstidningar inte så bra på att förklara naturvetenskap. Man kan självklart inte kräva att varje journalist ska ha minst en treårig vetenskaplig utbildning, men det går ju alltid att kontakta någon som jobbar med ämnet och fråga dem hur det fungerar och kanske be dem skriva en liten faktatext.

Vad gäller det övriga i storyn så kan man ju påpeka att det finns många olika astrologiska system, vissa baserar sig på stjärnbilderna, andra inte. Siderisk astrologi gör det, medan den som baserar sig på den tropiska zodiaken inte (längre) gör det. Sen finns ju bl.a. kinesisk astrologi, som verkar bli allt mer populär, som så mycket annat från öst (manga, yoga, etc.). Hong-kong-action är det bästa i min mening, men smaken är som bekant olika.

Det är också intressant att se hur många som reagerar så starkt (och i många fall aggressivt) till denna nyhet, som inte är någon nyhet egentligen. Man kan ju fundera varför en del blir så arga. En fallstudie i mänsklig psykologi kanske.

EDIT: Assi på Astrobloggen skriver lite om detta också.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Nyheter, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s